Tezcan Aktaş, devam eden sebzecilik ve meyvecilik çalışmaları hakkında öneride bulundu

Keşan TB (Ticaret Borsası) Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Laboratuar Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Tezcan Aktaş, tarla bilgileri, sebzecilik ve meyvecilik çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerken, faaliyetlerini bu yönde sürdüren üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Aktaş, bölge yürütülen tarla bitkileri, meyvecilik, sebzecilik çalışmalarının yoğun olarak devam ettiğini ifade ederek, yağmurla birlikte sezon sonunda verim ve kalitenin artması yönünde beklentiler olduğunu kaydetti. Ancak yağışların ardından bitkilerde hastalık ve zararlı tahribatları, eşik değerin üzerine çıkarttığını ifade eden Tezcan Aktaş"Bitkiler zararlı ve hastalıklarla mücadele ederken strese girmektedir. Strese giren bitkiler toprakta bulunsa dahi Azot, Fosfor (P), Potasyum (K), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg), Bor(B), Demir (Fe), Bakır(Cu), Mangan (Mn) ve Çinko (Zn) gibi elementlerin birini veya birkaçını bünyelerine alamamaktadır. Bunun sonucu olarak yüksek verim ve kaliteli ürün bekleyen üretici hasat zamanı geldiğinde beklediği sonucun tersi sonuçla karşılaşmaktadır. Verim ve kaliteyi artırmak için hastalık ve zararlı mücadelesi yaparken bitki analizi yaptırıp bitkinin hangi elementleri alamadığı bunun yaprakta eksiklik oranına bakılıp hastalık ve zararlı ilaçlamaları ile birlikte yapraktan eksik olan elementi vererek hasat zamanı yeniden kalite ve verimini artırabilir." dedi.
"Coronavirüs tedbirleri kapsamında toprak ve bitki analiz örnekleri almaya devam ediyoruz"

Analiz yaptırmadan rast gele kullanılan yaprak gübrelerinin, bitkilerde yarar yerine zarar sağladığına da dikkat çeken Aktaş, "Nasıl tuzu olan yemeğe tuz atmıyorsak sekerli çaya şeker atmıyorsak bitki bünyesinde olan elementi de bitkiye yeniden yapraktan uygularsak bu bitkiye fayda değil zarar sağlamaktadır. Ancak analiz yaptırarak noksanlığın doğru tespiti yapılmalıdır. Tespit yapıldıktan sonra karışabilir hastalık ve zararlı ilaçları ile beraber yaprak gübreleri de bitkiye atılması hasat zamanı verim ve kaliteyi artırmaktadır. Üreticilerimiz bu yağışlı ve güzel gecen üretim sezonunu bilinçli bir şekilde geçirmelidir. Hasat zamanı geldiğinde yüksek verim ve kaliteli ürün alarak mutlu olmaları için doğru bitki besleme doğru hastalık ve Zaralı ile mücadele etmeleri gerekmedir. Keşan Ticaret Borsası olarak coronavirüs tedbirleri kapsamında toprak ve bitki analiz örnekleri almaya devam ediyoruz. Bitki analizi ve bitki besleme ile ilgi her türlü bilgiyi almak için tüm üreticilerimizi Keşan Ticaret Borsası toprak analiz laboratuarımıza bekleriz."  Bilgi için 284 714 10 87 telefondan ulaşabilirsiniz.

Son Güncelleme Tarihi:01/Temmuz/2020

BUĞDAY (Yeni Ürün) 3.015 3.015 1000