ÜRETİCİLERİMİZİN DİKKATİNE

ÜRETİCİLERİMİZİN DİKKATİNE…

EKMEKTE RAKİBİMİZ SÜNE

Süne bölgemizin buğday üretimini kalite ve verim yönünden olumsuz yönde etkileyen ana zararlılardan biridir. Süne yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde, mücadele yapılmadığı zaman; ekmeklik ve tohumluk yönünden özellikle buğdayda % 100’e varan oranlarda zarar oluşturabilmektedir.Süne gerçekte bir mera zararlısıdır. Ancak mera alanlarının tarım arazisine dönüştürülmesi, uzun yıllar boyunca çok geniş alanlarda kimyasal mücadelenin yapılması sonucunda doğal dengenin bozulması, Süne’yi baskı altında tutan doğal düşmanların öldürülmesi gibi nedenlerden dolayı, Süne devamlı mücadele yapılması gereken bir böcek haline gelmiştir.

SÜNE TARLAYA İNDİ Mİ?

Yaz sonundan ilkbahara kadar olan süreyi kışlık yerlerde geçiren süne İlerleyen ilkbahar ayları ve buğdayın besin depolaması başlaması ile birlikte kışı geçiren süne üremek ve beslenmek üzere buğday tarlalarına inmeye başladı. Buğday tarlalarına inan erginler orada bir süre beslenip çiftleşir. Dişi süne yaşadığı sürece 5-7 gün ara ile yumurtlar. Ancak süne tarlaya geldikten sonra havaların soğuması yumurtlama başlangıcını geciktirdiği gibi, yumurtlama aralığını da uzatır. Bir dişi yaşamı boyunca, ortalama 80 adet yumurta bırakır.

SÜNE ZARARI

İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir. Bitkiler geliştikçe başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken beslenerek başakların beyazımsı bir renk almasına, kurumasına ve dolayısıyla başakların dane bağlamasına engel olurlar. Sünenin bu şekildeki zararına “Akbaşak” adı verilmektedir. Yumurtalardan çıkan Süne yavruları danenin SÜT ve SARI OLUM  dönemindeki buğdayla beslenir. Bu beslenme sonucu danenin özü bozulur. Bu buğdaydan EKMEK yapılmaz.

Süt olum aşamasında süne tarafından emilerek zarar gören taneler tam olgunlaşmaz içleri boş cılız olur. Bu taneler değirmende kolayca ayrıldığından unun ekmeklik kalitesini bozmaz, ancak verim kaybına neden olurlar.

Sarı olum döneminde sünenin taneyi sokması halinde tane gelişimini tamamlar fakat yüzeyinde kırışıklıklar oluşur birazda cılız kalır. Bunlar değirmende tam olarak ayrılmadığı taktirde bir kısmı sağlam buğdaylar arasında kalır ve birlikte öğütülerek ekmeklik kalitesini bozabilir, verim kaybına neden olur. Eğer süne buğdayın tam olum aşamasında taneyi sokmuş ise emgili tanenin fiziksel özellikleri sağlam tanelerden ayrılması mümkün olmadığından öğütme sonunda una karışır, verim ve kalitenin düşmesine neden olurlar.

KEŞAN TİCARET BORSASI TOPRAK ANALİZ LABORATUVARI OLARAK UYARIYORUZ.

Bu yıl kışın yeteri kadar soğuk gitmemesi kışı geçiren sünelerin neredeyse hepsinin yaza çıkarak tarlara göç ettiğini ve üreticimize zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bölgemizdeki üreticilerimizin gözü kulağı bölgelerindeki tarım ilçe müdürlükleri personelinde olmalı ve oradan gelecek uyarı ve mücadeleye üreticilerimiz uyduklarında ancak buğdaylarını koruyup yüksek verim ve kalitede buğday alabilirler.

Süne de yanlış yapılan mücadele yarar sağlamazken tam tersine tüketiciye, üreticiye ve doğaya ZARAR vermektedir. Önerilen ilaç dozundan fazla ilaç ASLA kullanılmamalıdır. Fazla ilaç size fayda değil zarar sağlayacaktır.

Unutulmamalıdır ki tek yıl değil sürdürülebilir bir buğday üretimi yapılmalıdır.

Son Güncelleme Tarihi:25/Eylül/2018

Güncelleme 13/Ağustos/2018 Diğer Borsaların Fiyatları