Kalkınma Çalıştayı Gelişimi Hızlandıracak

Yaklaşık 800 Kişinin Katıldığı Hamzadere Kalkınma Çalıştayı Bölgenin Gelişimini Hızlandıracak. Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB (Ticaret Borsası), İpsala TB (Ticaret Borsası), Hamzadere Sulama Birliği, Trakya Kalkınma Ajansı ile TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından hazırlanan ve Keşan, Enez, İpsala ile Saros Körfezi’nin geleceğini planlamak için düzenlenen “ Hamzadere Bölgesi Kalkınma Çalıştayı”, dün gerçekleştirildi.

Saat 10.30 sıralarında, Şapçı Ağadayı Tesisleri’nde gerçekleştirilen çalıştaya, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İpsala Kaymakamı Eyyup Özdemir, Enez Kaymakamı Hasan Sazkaya, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Necdet Budak, oda ve borsaların yöneticileri ile daire amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Keşan TSO Hukuk Danışmanı Aylin Arıkan sunumunda gerçekleştirilen çalıştay, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun açılış konuşmasında TEPAV ile yapılan ve 6 ay önce başladığımız bölgenin ekonomik kalkınma planının bugün son ayağını gerçekleştiriyoruz. Geleceğimizi tasarlıyoruz. Rotamızı belirliyoruz, yol haritamızı çiziyoruz. İşte bu tarihi günde siz de tarihe imza atıyorsunuz. Hepinize tek tek müteşekkiriz.” dedi.

Daha sonra konuşan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Necdet Budak ise Türkiye’de ilk kez bir bölgenin mikro ölçekte, Ankara’dan farklı, kendi geleceğini belirleyecek bir bölgesel ekonomik kalkınma stratejisini geçekleştirdiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Biz 6 aydır TEPAV heyeti olarak arazideyiz. Yaklaşık 300 işadamıyla birebir görüşme yaptık. Aldığımız verileri Ankara’da analiz ettik. Onlarla ilgili bilgilerimizi, sizlerle paylaşmak istiyoruz. Daha doğrusu bu bulguları sizlerle birlikte analiz etmek istiyoruz. Bu analizler sonucunda da önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bunları yazılı bir doküman haline getireceğiz. Bu rapor bilimsel bir yayından çok Keşan’da, İpsala’da, Enez’de bir kahvehanede, bir berber dükkânında belki de rahatlıkla okunabilecek bir rapor olacak. Bizim böyle bir çalışmaya kalkışmamızın temel nedeni şu, Türkiye son on yıl içerisinde milli gelir on bin dolarlara geldi. Son 5-6 yıla baktığımız zaman 10 bin dolarda kaldık, patinaj çekiyoruz. Bunu atlatmanın yolu, bu süreci geçiren ülkelere baktığımızda bu toplantıları onlar 1960-1970’lerde yapmışlar. Bu bölgeyi, bu toprakları, bu coğrafyayı, bu insanı, bu kültürü sizler en iyi biliyorsunuz. Bu kaynakların nasıl kullanılması gerektiğini de sizler söyleyeceksiniz. Bizde kalkınma planları Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılır. Bakanlık yaptığı planlamalar çerçevesinde, farklı bölgelerden teşvikleri yönlendirir. Ancak Trakya’ya ya genel olarak bakılıyor. Bölgemizde, farklı sektörlerde neler yapılabileceğini belirlememiz gerekiyor.”

Daha sonra ise çalıştaya geçildi. TEPAV Yönetişim Çalışmaları Programı Yöneticisi Emre Koyuncu ve TEPAV İcra Direktörü Yardımcısı Esen Çağlar, katılımcılara programda neler yapılacağı hakkında genel bilgiler verdi. 10’ar kişilik yuvarlak masalar çevresinde, gruplar halinde oturan katılımcılar, danışmanların yardımıyla 5 saat boyunca bölgenin geleceği ile ilgili sorulara dijital ortamda yanıt verdi. Çalıştayın sonucunun önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

Son Güncelleme Tarihi:29/Eylül/2020

Dana Karkas Et 37.5 38 1